Νίκη για Audi και Carlos Sainz στο Ντακάρ.

O Carlos Sainz, στο τιμόνι ενός Audi RS Qe-tron με ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα και μετατροπέα ενέργειας, κερδίζει την τρίτη ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ και γράφει ιστορικές στιγμές για τον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό και την αυτοκίνηση γενικότερα, που έχει μπει πλέον στην εποχή της ηλεκτροκίνησης αφού για πρώτη φορά ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με εναλλακτικό κινητήριο σύστημα κερδίζει ειδική διαδρομή ενός τέτοιου αγώνα


Ιστορικές στιγμές για την Audi, ιστορικές στιγμές για την αυτοκίνηση: Ο Carlos Sainz, με συνοδηγό τον επίσης Ισπανό Lucas Cruz,οδηγώντας ένα RSQ e-tron, κέρδισαν την τρίτη ειδική διαδρομή του εφετινού Ράλλυ Ντακάρ.


Πρόκειται για ένα μοναδικόεπίτευγμα ιστορικής σημασίας, καθώς πρώτη φορά ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με εναλλακτικό κινητήριο σύστημα κατακτά την πρώτη θέση σε μία ειδική διαδρομή ενός τόσο σκληρού και εμβληματικού αγώνα, όπως το Ράλλυ Ντακάρ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και μόνο η συμμετοχή της Audiστο Ράλλυ Ντακάρ με τρία πρωτότυπα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα σε συνδυασμό με μετατροπέα ενέργειας, είχε κριθεί παράτολμη, πόσω μάλλον η φιλοδοξία για νίκη σε μία από τις ειδικές διαδρομές του αγώνα.


Η κατάκτηση της νίκης στη συγκεκριμένη ειδική έχει και συμβολική αξία για τον Carlos Sainz, καθώς είναι η 40η στην πολυετή καριέρα του δις παγκόσμιου πρωταθλητή ράλλυ. Μάλιστα, υπάρχει ένας επιπλέον συμβολισμός, καθώς επιτυγχάνεται 40 χρόνια μετά τις τρεις νίκες που πέτυχε το 1982 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ η Michèle Mouton, στο τιμόνι ενός Audi Quattro, ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που επίσης άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού και της αυτοκίνησης γενικότερα.


Το συνολικής ισχύος 288 kW (392 PS) RSQ e-tron, είναι εξοπλισμένο τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα με μονάδα κινητήρα/γεννήτριας που προέρχεται από το μονοθέσιο e-tron FE07 της Audi στη Formula E, με μικρές μόνο τροποποιήσεις ειδικά για το Ράλλυ Ντακάρ. Μία τρίτη MGU, ίδιου σχεδιασμού, είναι μέρος του μετατροπέα ενέργειας (δίλιτρος TFSI) και χρησιμεύει για την επαναφόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης κατά την οδήγηση, ενώ ανάκτηση ενέργειας επιτυγχάνεται κατά το φρενάρισμα.

Υπάρχει μία και μόνη σχέση μετάδοσης, με το λογισμικό να αναλαμβάνει την κατανομή ροπής μεταξύ των αξόνων, δημιουργώντας ένα εικονικό και ελεύθερα ρυθμιζόμενο κεντρικό διαφορικό, το οποίο έχει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης βάρους και χώρου. Η μπαταρία ζυγίζει περίπου 370 κιλά, ενεργειακής χωρητικότητας 52kWh.


Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 4,5 δευτερόλεπτα, σε σαθρή επιφάνεια όπως αυτές που χαρακτηρίζουν τον αγώνα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του RSQ e-tron είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 170 χλμ./ώρα.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ίδια ειδική διαδρομή, τα άλλα δύο RSQ e-tron με πληρώματα τους Stéphane Peter hansel / Edouard Boulanger και Mattias Ekström / Emil Bergkvist τερμάτισαν στην 3η και 5η θέση αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας ένα μοναδικό θρίαμβο για την Audi.

Latest Posts