Η νέα BMW X2 και BMW iX2.

Η BMW X2 είναι το αυτοκίνητο που εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια του Sports Activity Coupé στην premium compact κατηγορία. Τώρα, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η δεύτερη γενιά – ακόμα πιο ξεχωριστή σε εμφάνιση, πιο σπορ και πιο προοδευτική σε φιλοσοφία. Οι σημαντικά μεγαλύτερες διαστάσεις και η έντονη κουπέ σιλουέτα αναδεικνύουν ξεκάθαρα μέσω της εξωτερικής σχεδίασης την εξέλιξη  της νέας BMW X2.

Ο  χαρακτήρας του νέου μοντέλου είναι επίσης εμφανής στην αμιγώς ηλεκτρική έκδοση BMW iX2, σε μία πληθώρα συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης καθώς και στις νέες ψηφιακές επιδόσεις του νέου BMW iDrive. 

Το παγκόσμιο λανσάρισμα στην αγορά θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024 με την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX2  και το καλοκαίρι του 2024 θα προστεθούν στη γκάμα και μία ακόμα πετρελαιοκίνητη.

Η νέα BMW X2 υιοθετεί μια ξεχωριστή, εμφάνιση που την διαφοροποιεί ξεκάθαρα από την BMW X1. Ως εκ τούτου, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως ένα καθαρόαιμο Sports Activity Coupé . Χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου είναι επίσης οι δυναμικές έντονες γραμμές και οι γενναιόδωρες επιφάνειές του.

Η νέα BMW X2 έχει μεγαλώσει κατά 194 χιλιοστά σε μήκος σε σχέση με την προκάτοχό της, φτάνοντας τα 4.554 χιλιοστά, κατά 21 χιλιοστά σε πλάτος (στα 1.845 χιλιοστά) και κατά 64 χιλιοστά σε ύψος (στα 1.590 χιλιοστά). Επιπλέον, το μακρύτερο μεταξόνιο και τα φαρδύτερα μετατρόχια αυξάνουν την ευρυχωρία τόσο στα καθίσματα των πέντε επιβατών όσο και στο πορτμπαγκάζ. Η νέα X2 έχει μέγιστη χωρητικότητα 560 – 1.470 λίτρα για τη μεταφορά αποσκευών, ανάλογα με την έκδοση. Η BMW iX2 προσφέρει από 525 μέχρι 1.400 λίτρα.

. Στη λίστα των επιλογών περιλαμβάνονται επίσης οι προσαρμοζόμενοι προβολείς LED με αντιθαμβωτική δέσμη matrix για τη μεγάλη σκάλα.

Η γραμμή οροφής, η οποία ρέει απρόσκοπτα μέχρι το πίσω μέρος, διαμορφώνει μια λεπτή, κουπέ σιλουέτα και αναλογίες με το χαρακτηριστικό στυλ ενός SAC της BMW. Στο πίσω μέρος, οι έντονα προτεταμένοι θόλοι των τροχών και οι μυώδεις ώμοι κλέβουν την παράσταση. Τα οριζόντια περιγράμματα των πίσω φώτων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το μοντέλο ενισχύουν την σπορ αίσθηση, ακριβώς όπως συμβαίνει με την αεροτομή τύπου Gurney και τον εντυπωσιακό πίσω προφυλακτήρα.

 Τα ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά M, όπως τα δύο ζεύγη απολήξεων του συστήματος εξαγωγής που είναι ενσωματωμένα στον πίσω προφυλακτήρα, προσδίδουν στην BMW X2 μια ιδιαίτερα δυναμική αίσθηση. Το πακέτο M Sport διατίθεται για όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης της νέας BMW iX2, προσφέροντας επίσης αεροδυναμικά βελτιστοποιημένες εξωτερικές λεπτομέρειες.

 Στη λίστα των επιλογών περιλαμβάνεται επίσης το πακέτο M Sport Pro, το οποίο προσθέτει, μεταξύ άλλων, εξωτερικές επενδύσεις M High-gloss Shadowline σε πολλά μέρη του αμαξώματος, φώτα M Shadowline, πίσω αεροτομή M και σύστημα πέδησης M Sport με κόκκινες δαγκάνες.

Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο απλές και έντεκα μεταλλικές εξωτερικές αποχρώσεις για τη νέα BMW X2, συμπεριλαμβανομένης της νέας Fire Red metallic. Διατίθενται επίσης δύο Frozen εκδόσεις από τη συλλογή BMW Individual και μία μεγάλη ποικιλία διακεκριμένων φινιρισμάτων BMW Individual.

Το εσωτερικό της νέας BMW X2 διαθέτει μια μοντέρνα premium ατμόσφαιρα με σπορ πινελιές. Ο λεπτός πίνακας οργάνων, που φιλοξενεί την κυρτή οθόνη BMW Curved Display, πλαισιώνεται στην καμπίνα από ένα  υποβραχιόνιο με ενσωματωμένο πίνακα ελέγχου. Στο εμπρός τμήμα της κεντρικής κονσόλας υπάρχουν δύο ποτηροθήκες και μια βάση για smartphone με έμμεσο φωτισμό και ασύρματη φόρτιση.

Τα νέας σχεδίασης καθίσματα προσφέρονται επίσης στην διάτρητη έκδοση Veganza και στη δερμάτινη με ελκυστικό καπιτονέ, εναλλακτικά αντί της στάνταρ υφασμάτινης ταπετσαρίας. Επίσης διτιθενται σπορ καθίσματα με ηλεκτρική ρύθμιση, λειτουργία μνήμης, οσφυϊκή υποστήριξη και λειτουργία μασάζ. Περαιτέρω βελτιώσεις έχουν γίνει τόσο στην ακουστική άνεση όσο και στην προστασία των επιβατών. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει τώρα έναν αερόσακο ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα που προστατεύει οδηγό και συνοδηγό.

Ο αυτόματος κλιματισμός δύο ζωνών, το σύστημα πλοήγησης BMW Maps και το σπορ δερμάτινο τιμόνι ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό της νέας BMW X2, όπως και η αυτόματη λειτουργία της πίσω πόρτας το θερμαινόμενο τιμόνι και το ηχοσύστημα Harman Kardon.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο του προαιρετικού εξοπλισμού είναι η πανοραμική ηλιοροφή, στην οποία η σκουρόχρωμη γυάλινη επιφάνεια εκτείνεται μέχρι το παρμπρίζ και το πλαίσιο της οροφής εκατέρωθεν, καταλήγοτας σε ένα ενιαίο τμήμα στο πίσω μέρος. Προαιρετικά διατίθεται κατόπιν παραγγελίας ένας ηλεκτρικός κοτσαδόρος.

BMW iX 2  ηλεκτρική .

Μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση θα περιλαμβάνεται στη νέα γκάμα του SAC μοντέλου ήδη από το λανσάρισμα με τη μορφή της BMW iX2 xDrive30. Οι δύο εξαιρετικά ενσωματωμένες μονάδες κίνησης – μία στον εμπρός άξονα και μία στον πίσω – αποδίδουν συνδυαστικά 230 kW/313 hp (συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου boost) και συνολική ροπή 494 Nm. Η BMW iX2 xDrive30 έχει επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 5,6 δευτερόλεπτα και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 180 km/h. Ο συνδυασμός της εντυπωσιακής ωφέλιμης ενέργειας της μπαταρίας υψηλής τάσης των 64,8 kWh και της υψηλής αποδοτικότητας του συστήματος κίνησης εξασφαλίζει αυτονομία 417 – 449 χιλιομέτρων . 

Το μοντέλο επιδόσεων BMW X 2 M 35 i xDrive θα διατίθεται ήδη από το λανσάρισμα.

Ένα μοντέλο επιδόσεων που θα διατίθεται μόλις κυκλοφορήσει η νέα BMW X2 θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον δυναμικό χαρακτήρα του compact SAC. Η νέα BMW X2 M35i xDrive, με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και το χειρισμό Μ, αποτελεί μια ακαταμάχητη πρόταση. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 2,0 λίτρων αποδίδει μέγιστη ισχύ 300 hp στην Ευρώπη 317 hp στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές).

 Η νέα BMW X2 M35i xDrive επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα. Η ειδική ρύθμιση του πλαισίου M συνεργάζεται με την έξυπνη τετρακίνηση BMW xDrive εξασφαλίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Η στάνταρ προσαρμοζόμενη ανάρτηση M επιδρά θετικά τόσο στην ευελιξία όσο και στην άνεση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Τα Φρένα M Compound προσφέρονται προαιρετικά.

 Κινητήρες βενζίνης και diesel , επτατάχυτο κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη στάνταρ.

Ένας τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας από την πιο πρόσφατη αρθρωτή γενιά μονάδων της οικογένειας Efficient Dynamics τροφοδοτεί τη νέα BMW X2 sDrive20i (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 6,5 – 6,0 λίτρα/100 χλμ: 148 – 136 g/.

 Σε συνεργασία με το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V, ο κινητήρας των 1,5 λίτρων αποδίδει συνολική μέγιστη ισχύ 170 hp (ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνεισφέρει έως και 156 hp και ο ενσωματωμένος ηλεκτροκινητήρας έως και 19 hp).

 Ο τετρακύλινδρος κινητήρας diesel της νέας BMW X2 sDrive18d (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 5,5 – 5,1 λίτρα/100 χλμ: 145 – 133 g/km κατά το πρότυπο WLTP, τιμές NEDC: – ) έχει επίσης αναβαθμιστεί εκτενώς και αποδίδει μέγιστη ισχύ 110 kW/150 hp. Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που διατίθενται για τη νέα BMW X2 συνδέονται στάνταρ με ένα επτατάχυτο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη.

Λέων Ζωγανάς.

Previous article
Next article

Latest Posts